Хліб як прикриття у справі про державну зраду? За що судять Курпіля?
03.06.2022 19:09

Головною темою для обговорень досі залишається те, що депутата Охтирської районної ради від партії «Наш край» тростянчанина Олександра Курпіля судять за державну зраду. Наразі суд прийняв рішення залишити підозрюваного під вартою без права внесення застави.

Як повідомила прокуратура за даними досудового слідства, під час окупації Тростянця посадовець за власної ініціативи налагодив контакт з офіцерами збройних сил рф та запропонував свою допомогу та сприяння.

Зокрема, оперативники спецслужби задокументували, що зловмисник забезпечував ворога продуктами харчування та предметами першої необхідності, безперебійним енергопостачанням до місць дислокації, допомагав орієнтуватись на місцевості, а також поширював через інтернет заклики до мешканців Охтирщини щодо підтримання дій окупантів.

Ми вирішили розібратися за, що саме судять О.Курпіля. Враховуючи, що розгляд справи по суті розпочнеться згодом і факти якими володіють правоохоронці ще не опубліковані, тому ми вирішили проаналізувати все, що є публічному доступі, точніше те, що залишилось.

Важливо розуміти, що О.Курпіль входить в депутатську більшість Охтирської районної ради до складу якої входить 9 громад, а в самому Тростянці разом із іншим депутатом Валерієм Парталою був адміністратором пабліку в фейсбук «Тростянець без обмежень» в якому зараз 14 тисяч підписників.

Також слід зазначити, що скріншоти які нам вдалося зібрати зроблені в різні проміжки часу тому фотографії профілю О.Курпіля змінюються, адже якісь скріншоти робились зараз, якісь збирались раніше.

24 лютого 2022 року місто Тростянець було окуповано російськими військами. Курпіль уперше вийшов у публічний простір саме публікацією в групі «Тростянець без обмежень» 25 лютого 2022 року (2-й день окупації). Звичайно, цей пост вже видалений, але з коментарів не важко зрозуміти, що публікація була пов’язана із проросійським нардепом Євгеном Мураевим і про необхідність шукати компроміс із росією яка на нас напала.

28 лютого 2022 року (4-й день окупації) Олександр Курпіль виходить у прямий ефір все в тому ж пабліку й знімає міського голову Тростянця Юрія Бову біля шоколадної фабрики. Враховуючи, що через місто вже пройшли сотні одиниць ворожої техніки та тисячі солдат, а воїнів ЗСУ взагалі в той час не було в місті логіка таких дій, не зовсім, зрозуміла.

2 березня 2022 року (9-й день окупації) у своїй групі «Тростянець без обмежень» сам публікує зізнання в тому, що першим підійшов до військових рф поговорити.

3 березня 2022 року (10-й день окупації) о 12:23 Олександр Курпіль виходить у прямий ефір. На цей раз в ресторані «Тростинка» із повідомленням, що в заклад завезено борошно й зараз розпочнеться випікання хлібу. Цікаво, що люди, які живуть з іншої сторони ресторану знімають відео як біля складу закладу стоїть російський танк, а трохи далі машина «Урал» і в цей час люди у військовій формі вивантажують із неї якісь мішки. Пізніше на суді адвокат О.Курпіля підтвердить інформацію про те, що борошно було завезено в «Тростинку» на російському «Уралі» і вивантажувалося російськими військовими.

3 березня 2022 року (10-й день окупації) судячи з усього у цей день ситуація суттєво змінилась і в своїй групі адміністратор Олександр Курпіль вже о 13:02 публікує звернення до жителів міста. Він повідомляє про те, що з радістю доставить хліб, буде вести перемовини з військовими рф, а також акцентує на тому, що слідкувати за новинами потрібно в групі «Тростянець без обмежень».

Забігаючи наперед скажемо, що на суді адвокат Курпіля у справі про державну зраду Павло Собина заявив, що його підзахисний розуміючи всі ризики які можуть статися, якщо росіяни заволоділи б його телефоном, вийшов із адміністраторів групи коли почалася окупація і передав права адміністратора групи Наталії Парталі. Проте ця інформація не відповідає дійсності. Адже, на момент окупації Олександр Курпіль був активним адміністратором групи, про що свідчать скріншоти, а права він не передав згодом, а просто був видалений із адміністраторів засновником групи Валерієм Парталою, який зробив адміном свою маму. Правоохоронці без проблем можуть перевірити дану інформацію.

Також на судовому засіданні спочатку адвокат, а потім і сам Курпіль заявили, що підозрюваний був вимушений піти на перемовини з військовим рф і потім разом із ними, на військовій техніці, приїхати в РЕС щоб домовитись про ремонт ліній електропередач. Вимушений був це зробити з єдиної причини – його рідна сестра отримала поранення в ногу й в лікарні потрібно було зробити операцію. Щоправда перемовини О.Курпіль почав проводити 3 березня 2022 року, а сестра отримала поранення 9 березня 2022 року. Досить очікувано, сторона захисту, намагається давити на жалість. При цьому слід не забувати, що за місяць окупації близько 50 людей у Тростянці було закатовано, а деякі й досі залишаються пропавшими без вісті.

І якщо ми вже заговорили про адвоката О.Курпіля слід нагадати читачам, що це той самий адвокат, який успішно вже рік «тягне» судовий процес над іншим адміністратором групи «Тростянець без обмежень» Валерієм Парталою про побиття пенсіонера-чорнобильця.

7 березня 2022 року (14-й день окупації) Курпіль вчергове виходить у прямий ефір в групі «Тростянець без обмежень» на цей раз із самого центру міста. Слід зазначити, що днем раніше анонсувався мітинг в місті із незрозумілими цілями. Коли стало зрозуміло, що місцеві жителі проігнорували такі заклики Олександр Курпіль, Олег Бондаренко (власник єдиної вцілілої та не пограбованої аптеки в місті) і Віталій Поляковський (депутат міської ради) просто стали поруч із чергою в аптеку й записали звернення.

У судовому засіданні в справі про державну зраду адвокат Собина сказав: «Курпіль зідзвонювався з головою Сумської військової адміністрації Живицьким, який підтвердить, я надіюсь, якщо не побоїться по цій справі давати покази. Про те, що він сам повідомив – ви зверніться до міського голови, надайте час 2-3 доби з метою того щоб він повернувся в населений пункт. Це все було зроблено по вказівці голови адміністрації». Пізніше це саме заявив і підозрюваний Олександр Курпіль. Публічно голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький це питання не коментував.  

8 березня 2022 року (15-й день окупації) Курпіль усе в тій же групі виставляє відео із села Білка, де повідомляється, що в селі на фермі лідер партії «Наш край» у Охтирському районі Микола Мірошніченко зарізав свиней та роздає людям м’ясо. Яким чином вони виїхали із Тростянця в село Білка коли на виїзді з міста стояв російський блокпост не повідомлялось.

Мірошніченко Микола Васильович – тростянчанин, але останній час проживає в місті Охтирка, лідер проросійської партії «Наш край» у Охтирському районі. На останніх виборах ішов першим номером у списках та балотувався на посаду Тростянецького міського голови. Після виборів відмовився від усіх депутатських мандатів щоб керувати партією в тіні. Свою проросійську позицію ніколи не приховував та останнім часом, досить, активно демонстрував. 9 травня 2021 року організовував автопробіг із забороненим комуністичним прапором, щороку влаштовує актині гуляння 23 лютого, публічні відео, як правило, викладає із привітанням до радянських свят. 24 лютого 2022 року, коли вже тривала війна в Україні ставив лайки в прямій трансляції виступу путіна щодо нападу на Україну.  

11 березня 2022 року (18-й день окупації) Курпіль у групі публікує запис, де звинувачує ЗСУ в тому, що вони бомблять мирне населення в Тростянці. На суді адвокат Курпіля прокоментує цей пост і скаже, що в Олександра на той момент був важкий психологічний стан.

Після цього справи росіян у Тростянці почали суттєво погіршуватися, а Збройні сили України почали поступово підтискати, а згодом і вибивати противника з міста. Саме після 11 березня 2022 року активність Олександра Курпіля в фейсбук завершилась. Доступ до сторінки після цього він закрив, а фото профіля видалив. Повернув фото в профіль він лише 24 квітня 2022 року через місяць після деокупації міста, а вже 9 травня 2022 року прокурор області вручив йому підозру про державну зраду.

У судовому процесі над О.Курпілем його адвокат зачитуючи покази одного із свідків «що Курпіль рухався на чорному автомобілі, а за ним їхала колона російської техніки в напрямку села Білка» повідомив, що такого бути не можу, бо у його клієнта білий автомобіль і той розбитий з перших днів війни і є відповідні фотокартки. Проте 1 березня 2022 року (8-й день окупації) О.Курпіль виходив у прямий ефір у групі «Тростянець без обмежень», де показував як він привіз і роздає хліб біля магазину «Катерина» на чорному автомобілі.

Якщо ж зараз перелистати публікації Олександра Курпіля в фейсбук то майже всі вони були зроблені в групі «Тростянець без обмежень» і більшість з них видалена. Також у нас немає доступу до почищених публікацій Курпіля. Проте такий доступ має бути у правоохоронних органів, у тому числі й до усіх переписок у різних меседжерах.

Із усього цього випливає одне питання: «А чи точно О.Курпіля судять за державну зраду тому, що він роздавав людям хліб, як зараз намагаються це подати, чи все ж таки за щось інше?»

Відео виступу О.Курпіля в суді

Повний запис судового засідання в справі про державну зраду

Популярні новини

Коментарі

Завантаження...