Хто намагається витягнути Курпіля у справі про державну зраду з-за грат?
18.05.2022 17:32

Найрезонанснішою подією вжитті не тільки Тростянецької громада, а усього Охтирського району стало повідомлення від Сумської обласної прокуратури та Служби безпеки України про те, що 9 травня 2022 року керівник обласної прокуратури здійснив повідомлення про підозру депутату Охтирської районної ради ХІІІ скликання від політичної партії «Наш Край» в державній зраді та розповсюдженні матеріалів із закликами до зміни меж території України (ч. 2 ст. 111 та ч. 2 ст. 110 КК України).

Вже через тиждень 16 травня 2022 року рішенням суду обвинуваченому в державній зраді депутату від проросійської партії "Наш край" (лідер партії Андрій Деркач ще в 2020 році визнаний урядом США "російським агентом") обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави до 8 червня 2022 року.

Правоохоронці повідомили, що під час окупації Тростянецької громади, маючи проросійську позицію, депутат почав співпрацювати з військовослужбовцями збройних сил російської федерації. Зокрема, забезпечував їх продуктами харчування, надавав воєнізованим формуванням країни-агресора інформацію про оптимальні шляхи пересування територією, супроводжуючи їх як на власному автотранспорті, так і на їх військовій техніці.

Більш того, депутат, спекулюючи на необхідних життєвих потребах під час окупації, закликав місцеве населення Тростянецької громади до так званих «перемовин» з військовослужбовцями країни-агресора.

Разом з тим, депутат у соцмережах поширював матеріали, які відповідно до висновків спеціалістів, є закликами до зміни меж території України.

Тростянчанином виявився Курпіль Олександр Олександрович 1987 р.н., який з перших днів війни вів активну інформаційну політику в місцевому пабліку в фейсбук «Тростянець без обмежень», адміністратором якого був до моменту визволення міста. Цю інформацію підтверджує й новий адміністратор цієї групи Наталія Партала.

У самій же групі "Тростянець без обмежень" вже почали намагатися витягнути Олександра Курпіля із-за грат, пряма мова: "Депутат Охтирської районної ради Олександр Курпіль був змушений піти на переговори з окупантами. Зважаючи на дефіцит продуктів у Тростянецькій громаді починаючи із 24 лютого 2022 року, було організовано випікання хлібу та доставку його в різні мікрорайони міста. 

Одним із тих, хто брав безпосередню участь у розповсюджені продуктів харчування мешканцям громади був О.Курпіль, який займався волонтерством разом із іншими мешканцями громади - Мирославом Шило, Олексієм Сміяном, Юрієм Ранцевасом. Також проводилась робота стосовно забезпечення безперешкодного проїзду пожежних автомобілів під час окупації". 

Щоправда у визвольному дописі, чомусь, забули зазначити, що борошно О.Курпіль возив по місту на військовій техніці російських окупантів. На територію пожежного депо та обленерго депутат приїжджав разом із росіянами. Що без проблем пресувався по місту, запускав прямі ефірі в одну з яких і намагався зібрати мітинг для зміни місцевої влади. 

Одразу за місцевою проросійською групою на захист Курпіля підключився адміністратор іншого місцевого пабліку, який з'явився вже під час війни, Андрій Соколов. Для тростячнан це прізвище нічого не скаже, адже сам хлопець із Харківщини і як він сам зазначив, останні 3 місця перебуває на Кіпрі. Все, що його пов'язує з Тростянцем, це його дружина Ольга Березіна, донька Павла Роженко та онучка Миколи Березіна. Про останніх двох "одіозних" мешканців Тростянецької громади місцевим жителям розповідати не потрібно. 

"Я знать не знаю Курпіля. Мені не відомо чим він займався та не займався, я не можу його захищати, виправдовути чи навпаки звинувачувати. Я не маю доступу і не бачив матеріалів справи, вся інформація про яку я пишу з відкритих джерел. В Україні працює призумція невинуватості. Робіть репости, пишіть про це що думаєте, яка б позиція у вас не була. Дуже важливо висвітлювати та привертати увагу до цієї брудної справи". Також схожа інформація почалася активно розповсюджуватися по чатам різних компаній, як правило на англійській мові із наступним змістом: "добровольцям, які залишилися під час окупації, СБУ висуває звинувачення у колабораціонізмі та державній зраді до 15 років. У них є адвокат, але оскільки цей мер при владі вже 19 років, з ним майже неможливо боротися, тому що він використовує все, щоб їх посадити". 

А й дійсно, до цієї справи потрібно привернути максимальну увагу, ходити на мітинги під суд, про що й закликають робити тростянчан. Тим паче під будівлею суду вони зможуть зустріти добре знайомого Павла Собину - адвоката який захищає Олександра Курпіля у справі про державну зраду, того самого адвоката який захищає ще одного депутата Охтирської районної ради від партії "Наш край" Валерія Парталу в справі про побиття пенсіонера-чорнобильця яку успішно тягне вже більше року.

Адвокат вважає, що дана справа є резонансною, суспільно-важливою. Ми також вважаємо, що справа суспільно-важлива й сподіваємось на її оперативний розгляд, бо досвід розтягування справ на роки у адвоката Собини є. 

Популярні новини

Коментарі

Завантаження...