На Сумщині агрофірмі виписали штраф на суму 123 мільйони гривень за збитки завданні довкіллю
15.01.2022 13:14

Протягом 2021 року Держаною екологічною інспекцією у Сумській області було проведено кілька позапланових перевірок Буринської міської ради і ФГ «Едельвейс – 2007», яка зареєстрована в с. Слобода колишнього Буринського району. Підставою для перевірок стали скарги громадян на вчинення ними низки грубих порушень природоохоронного законодавства в селах Конотопського району. Зокрема, заявники повідомляли, що в їх населених пунктах на руслах річок вирито великі котловани, через що в колодязях впав рівень води, а деякі криниці повністю обміліли.

У ході обстежень зазначених територій фахівцями Інспекції було виявлено, що у заводі р. Куриця в межах с. Успенка та на притоці р. Чаша у с. Степанівка проведено масштабні днопоглиблювальні роботи та штучну зміну русл. Внаслідок таких дій деякі частини водотоку пересохли, оскільки вода сконцентрувалася у виритих канавах. Їх глибина біля новоутворених обривистих берегів подекуди сягала 4 метрів, через що людям стало неможливо напувати худобу чи пускати на воду свійських птахів. Крім того, внаслідок пересипання гребель та русла, частково припинився природний водообмін річок та критично порушився природний гідрологічний режим.

Як з’ясувалося, таким чином в обох населених пунктах було видобуто великі об’єми будівельної сировини – суглинку, що підтверджено результатами досліджень, які проводила спеціальна випробувальна лабораторія.

Проте, у ході перевірки було встановлено, що ані Буринська міська рада, ані агрофірма навіть не намагалися отримати висновки оцінки впливу на довкілля і дозволи на надрокористування, провести бодай якусь експертизу чи хоча б проконсультуватися із фахівцями. Замість того, аби надати Держекоінспекції хоч якісь пояснення та дозвільні документи, представники Буринської міськради та ФГ «Едельвейс – 2007» почали відмовлятися від своєї причетності до видобутку корисних копалин і зміни рельєфу русл річок Куриця та Чаша. Разом з цим, на екоінспектора під час виконання ним службових обов’язків було здійснено два напади та пошкоджено службовий автомобіль Інспекції.

У зв’язку із зазначеним, Інспекція звернулася до поліції та прокуратури, якими було порушено кілька кримінальних справ. За інформацією правоохоронців, ними встановлено, що видобуток копалин та днопоглиблювальні роботи проводилися за допомогою спецтехніки, що перебуває у власності ФГ «Едельвейс – 2007».

На підставі отриманої інформації Держекоінспекція у Сумській області здійснила розрахунки збитків, завданих внаслідок самовільного добування корисних копалин. Сума шкоди, нанесеної у с. Успенка склала 37 370 100,6 грн., а в с. Степанівка – 94 368 820 грн. Відтак, учора, 13.01.2022, Державна екологічна інспекція у Сумській області спрямувала на адресу ФГ «Едельвейс – 2007» 2 претензії щодо добровільної сплати збитків у сукупному розмірі майже 132 мільйони гривень.

Слід зауважити, що це рекордна сума збитків, завданих внаслідок самовільного добування надр на території Сумської області за останнє десятиріччя. Проте реальні негативні наслідки для довкілля та якості життя людей від такого безвідповідального самоуправства можуть бути набагато більшими за встановлену грошову шкоду.

За матеріалами Державної екологічної інспекції у Сумські області 

Популярні новини

Коментарі

Завантаження...